FALLGROP 14

 

 

ATT INTE KRÄNKA KROPPSREVIRET

I vårt dagliga liv är vi fostrade på så sätt att vi alltid skall respektera andra att få bestämma över sitt kroppsrevir, det vill säga området runt sin egen kropp.

Vilka vi kan släppa innanför utan att uppleva att det är otrevligt.
När vi måste ha främmande personer innanför vårt kroppsrevir och själv inte kan bestämma över detta kan vi uppleva att vi kan stå ut med det om vi bara försöker att uppleva oss som ensamma.

Det kan vara i matkö, på en buss, alltså offentliga platser där vi måste vara nära varandra fast vi inte är bekanta.

Främmande personer som vi tycker att vi förstår vilket syfte de har, verkar inte så hotfulla och dom kan vi släppa in på livet som man säger,

Respekten kan ibland verka komisk.
Du sitter ensam vid ett bord och äter, eller på bion och så kommer det fram en främmande person och ställer en märklig fråga, är det ledigt här? Trots att ingen annan sitter där.

Demenssjuka personer upplever ibland personal som främmande personer som man inte sett förut.
Hur gör du? Går fram och säger, är det ledigt här? Får man slå sig ner?
Det är att respektera individens självbestämmande.

För den demenssjuke är det underligt att sitta i grupp om man inte upplever sig höra hemma där eller är bekanta med de som sitter bredvid.
Det är alltså så viktigt att göra en presentationsrunda varje gång ni slår er ner.
Ja nu sitter vi här och jag heter Eva och arbetar här med att hjälpa till och här bredvid mig sitter Elsa Larsson från Skoghall och hon bor här. Här på andra sidan sitter, ja vad var det nu du hette, det har jag glömt. Linnea. Ja så var det Linnea Svensson och är från Eringsboda, så var det. Jaha då var det Eva, Elsa och Linnea. Kan du från hon som sitter bredvid dig vad hon heter ……………….. Så går ni laget runt.
Vi skapar en respekt för kroppsreviret och en känsla av samhörighet.

Det finns situationer hemma i vår vardag som vi alltid respekterar att den andre får bestämma över.

Brukar du när du sitter och bajsar ha din partner med dig?


Brukar du be att få låna tänderna, eller att få hjälpa till att borsta dom?

Här uppstår konflikter när den demenssjuke inte förstår den situation den befinner sig i, eller känner igen personalen och kanske inte förstår de ord som sägs.

Sovrummet är ett revir som vi betraktar som intimt och det skulle aldrig falla oss in att när vi för första gången besöker en bekant, ställa frågan, kan jag få se ditt sovrum?

Här kan konflikter uppstå när den demenssjuke inte känner igen sin sovmiljö, möbler eller prydnader och har en främmande person som vill att man skall klä av sig.

De enda gånger vi låter någon annan vara nära oss när vi klär av oss är i sovrummet med vår partner eller när läkaren säger att du skall ta av dig kläderna för att undersökas. Den upplevelsen kan vara obehaglig, men eftersom du förstår situationen kan du gå med på det.


Den demenssjuke måste alltid försökas förstå den situation den befinner sig i, man kan inte bara göra kroppsrevirsöverträdelser och tro att det går bra.

Gå igenom situationen med den demenssjuke.
Vad fint du har det i ditt rum, vackra pelargoner, snygg matta du vävt, och se här är ju ditt bröllopsfoto med du och Kalle i Eringsboda 1947. Vilken skön säng du här, här sover du gott och titta på din fina bonad, där det står, litet bo jag sätta vill, tänk vad duktig du har varit att brodera.

Gör likadant på toaletten.

 

Vår normala reaktion på att en främmande person kliver in i vår intimzon är att det känns farligt. När vi upplever att något är farligt så flyr vi ifrån det hela, eller försvarar oss mot det hotande, eller båda delarna.

Vi kan undvika aggressioner och oror med rastlöst vandrande med rymningsbenägenhet och vi försöker att tänka på detta med kroppsrevirets oskrivna regler.

Sist men inte minst:

Närma dig alltid framifrån. Ingen vill bli överfallen bakifrån.
Inte från sidan heller.
Demenssjuka kan uppleva rädsla som kan sitta kvar länge och få personen att vilja komma därifrån.

 

______________________________________________________________________________

 

 

 

 

info@fallgropar.se

Tommy Jonsson
fd Demenskonsult

 

 

 

STARTSIDA

 

 

 

 

 

EFTERMIDDAGEN SPEGLAR

MORGONENS HÄNDELSER

FALLGROPAR I DEMENSVÅRD