FALLGROP 8

 

 

Vid demenssjukdom möter vi människan och vårdar känslorna
På samma sätt som barnet genomgår sin utveckling så får många demenssjuka genomgå sin nedåtgång som följer samma mönster.

 

Den demenssjuke får av olika anledningar svårt att planera sin dag, sina inköp, sina finanser osv

Den demenssjuke går omkring icke korrekt klädd för situation eller väder.

 

Den demenssjuke blir inkontinent när hjärnan inte förmår att tolka signalerna korrekt.

 

Den demenssjuke äter det som är enklast, smörgås och mjölk

 

Den demensjuke kommer ibland till slut hamna i fosterställning med endast sug och gripreflexer.

 

__________________________________

 

Det är alldeles korrekt att möta den demenssjuke som den människa den är med ett långt liv bakom sig.

 

Men det är viktigt att förstå hur demenssjukdomen tar bort viktiga funktioner som att kunna lugna sig själv, tala sig själv till rätta. Här kan vi nog göra jämförelser med hur små barn fungerar, där är det på samma sätt.

 

Det är så svårt för den demenssjuke att kunna förstå orsak och sammanhang i tillvaron och personen reagerar med känslor på det som händer. Här är det lika svårt att försöka tala "förstånd" med den sjuke som med ett barn.

 

Jag har alltför ofta sett personal försöka att förklara på ett förnuftigt sätt vad som skall ske, varför personen måste sova här, varför den inte kan få gå hem osv. Ytterst sällan fungerar detta och det kan ibland skapa fler obehagskänslor än innan.

 

Missförstå mig inte men jag vill att ni funderar över hur ni bär er åt med små barn som inte heller kan ta till sig förnuftigt resonemang.
Jag vet att ni istället övergår till att vårda känslorna, hur varmt och skönt det ska bli i sängen, hur roligt det skall bli i morgon när mormor kommer, hur söt och god drickan är.

 

Uttrycket "inget godis idag, det är bara onsdag och du får på lördag" kan för ett barn vara oförståeligt resonemang, liksom att tänderna ramlar ur munnen.

Det är nog lika oförståeligt för demenssjuka vissa resonemang som personal och närstående använder. Det går inte att tala den demenssjuke till rätta, det kan leda till ett värre scenario.

 

Rannsaka


Hur du gör i olika situationer.
Till exempel i badrummet med den demenssjuke.

Vårdar du känslorna?

 

Va fint du har det, vilken fin färg på din handduk, vad mjuk och skön den är. Vad din tvål luktar gott. Vilket fint hår du har och din kam är rejäl. Jasså du använder Colgate tandkräm, den smakar ju så gott och fräscht. Det är lite kall på din toasits, så sätt dig försiktigt. Den här tröjan ser smutsig ut här en som är ren och fin, lukta vad den luktar nytvättad.Vad du känns kall om fötterna, fryser du? Dom här strumporna är så mjuka och varma. osv,...

 

Om jag får säga så här att vi är väldigt duktiga på detta när det gäller våra barn, varför inte vara det med demenssjuka som gått nedåt i sin utveckling?

______________________________________________________________________________

 

 

 

 

info@fallgropar.se

Tommy Jonsson
fd Demenskonsult

 

 

 

STARTSIDA

 

 

 

 

EFTERMIDDAGEN SPEGLAR

MORGONENS HÄNDELSER

FALLGROPAR I DEMENSVÅRD