LAXÅ

 

 

Här följer min korrespondens med en välfungerade demensomvårdnad vad det gäller
AKTIVERING och STIMULERING i vardagen


 

Vad gör man i grupp och enskilt?
Vad har man för hjälpmedel? Spel, video etc..
Vad sjunger man för sånger?
Vilken typ av musik spelas i vården?
Deltar demenssjuka i vardagslivet? Dukar, diskar, bakar etc.
Motion och rörelse? Vad innebär det?

 

I grupper inom demensvården anordnar vi ex. bingospel, läsning ur tidningar och böcker, gymnastik, filmvisning, musikstunder, ibland lite enklare pysselstunder. Enskilt handlar det om vad den enskilde själv har för önskemål och vanor. Vi arbetar med jagstödjande föhållningssätt där intervjuer med den enskilde och anhöriga ( levnadsberättelsen) är grunden för en genomförandeplan för att kunna individanpassa situationer. Vi tror att det kan vara viktigt att känna till ex. vad favorithunden hette, bara att nämna namnet kan ibland senare ibland trigga igång riktigt goda möten.

De hjälpmedel vi använder ( förutom kommunikationshjälpmedlen förstås) är ex. Mentex lådan, frågesporter, lättlästa tidningar/böcker, lättlösta stora korsord,olika sorters spel (vi planerar även köpa in wii-spel),  mindre lättare gymnastikhjälpmedel (bollar m.m), minneslåda ( personal har samlat in olika gamla föremål att samtala om ), Tv, filmer. Vi har bl.a. en film och en bok som visar bilder från hur Laxå var förr. Många tycker också om filmer som Saltkråkan, Emil i Lönneberga m.m. Korta avsnitt fungerar bäst. Vi har även ett inrett solrum med sollampor,sandstrand, solstolar och klädda väggar som ger känsla av en riktig strand med ljud av vågbrus och fågelkvitter.

Vi har lite olika egna sånghäften. Sånger som många känner igen och minns från barnddomstiden men även från något senare tid. Ingen särskild typ av musik utan blandning av vad personen eller gruppen gillar.

Vi jobbar på att den demensssjuka ska delta så mycket som det är möjligt i vardagens aktiviteter. Ex. att skala potatis, duka och plocka undan.  Ibland vara med och handla, städa, vika tvätt och gå ut med sopor.

Motion och rörelser genom vardagsaktiviteter men även genom ute-promenader, gymnastik, (ibland sittande gymnastik), olika rörelser till musik och även dans.

med vänliga hälsningar
Anne Makkonen, demenssjuksköterska Laxå Kommun
 


 

______________________________________________________________________________

 

 

Har du någon bra verksamhet att berätta om?

Jag funderar över till exempel:

Vad gör man i grupp och enskilt?
Vad har man för hjälpmedel? Spel, video etc..
Vad sjunger man för sånger?
Vilken typ av musik spelas i vården?
Deltar demenssjuka i vardagslivet? Dukar, diskar, bakar etc.
Motion och rörelse? Vad innebär det?


 

Skriv och skicka ett mail

info@fallgropar.se


 

Tommy Jonsson
fd Demenskonsult

 

 

 

STARTSIDA

 

 

 

 

 

EFTERMIDDAGEN SPEGLAR

MORGONENS HÄNDELSER

MÖJLIGHETER I DEMENSVÅRD