LYSEKIL LYSEKILSHEMMET

 

 

Här följer min korrespondens med en välfungerade demensomvårdnad vad det gäller AKTIVERING och STIMULERING i vardagen


Svar från Lysekilshemmet  Lysekils kommun med 3 demens enheter där de bor 48 demenssjuka. En enhet med 12 är demens/psykiatri. Lysekils kommun. Totalt har boendet 73 hyresgäster.

 

1.    I grupp har vi ett samarbete med studieförbundet vuxenskolan. Varje onsdag och fredag är det underhållning/aktiviteter i någon form i vårt café. Varannan torsdag kommer kyrkan. Vi har tur för vi har fondpengar så vi kan hålla dessa aktiviteter igång. På enheterna sker högläsning, gymnastik, ballongkastning, utevistelse m.m. På helgerna har vi också med hjälp av fondpengar köpt in lite chips, godis tårta m.m. och dukar fint för att markera att det är helg. Enskilt är det individen själv som önskar. Ex massage, måla naglarna, rulla håret läsa någon bok, gå på promenad m.m. Vi har även en del fester i caféet. 8/12 ska vi har julmys med smörgåstårta, kaffe och kakor för alla 73 boende, då kommer en orkester och spelar.

 

2.    Vi har köpt in cd-skivor, Dansband, Monica Zetterlund m.m. Wee-spel, gamla filmer såsom Albert och Herbert, Söderkåkar etcetera. Frågekort från Mentex nästa ord i ordspråket. Demensdockor, katter med värmekuddar m.m. (Fondpengar).

 

3.    Gamla sånger, Evert Taube, Cornelis W, Elvis m.m.

 

4.    Blandad musik allt ifrån dragspel, dansband till Beatles och Rod Stewart.

 

5.    De deltar i det som de är intresserade av. En del vill inte, det får man respektera, vissa vill vara med och städa, damma och vattna blommor m.m.

 

6.    Gymnastik i grupp, promenader, ballongkastning är exempel på aktiviteter. Ballongkastning är jättebra, inget som kan skada där alla vill vara med.

 

Vi har en dagverksamhet på Lysekilshemmet där max 8 gäster /dag, som bor i eget boende, har hemtjänst eller anhöriga som tar hand om henne/honom får komma till sociala aktiviteter och gemenskap. Dagverksamheten besöker även enheterna på ”huset”. I mån av plats får de yngre demenssjuka hos oss delta i dagverksamhetens verksamhet. Detta är en mycket viktig förebyggande verksamhet som kan fördröja, försena inflytt till Särskilt boende.

 

Hälsningar

Ulla O. Blidberg T: 0523-613 357

Gunnel Jakobsson T: 0523-613 433

Enhetschefer

Lysekilshemmet

Blekegatan 14

453 31

Lysekil

 

______________________________________________________________________________

 

 

Har du någon bra verksamhet att berätta om?

Jag funderar över till exempel:

Vad gör man i grupp och enskilt?
Vad har man för hjälpmedel? Spel, video etc..
Vad sjunger man för sånger?
Vilken typ av musik spelas i vården?
Deltar demenssjuka i vardagslivet? Dukar, diskar, bakar etc.
Motion och rörelse? Vad innebär det?


 

Skriv och skicka ett mail

info@fallgropar.se


 

Tommy Jonsson
fd Demenskonsult

 

 

 

STARTSIDA

 

 

 

 

 

EFTERMIDDAGEN SPEGLAR

MORGONENS HÄNDELSER

MÖJLIGHETER I DEMENSVÅRD