SOTENÄS

 

 

Här följer min korrespondens med en välfungerade demensomvårdnad vad det gäller
AKTIVERING och STIMULERING i vardagen

 

HUNNEBOHEMMET

Hej så trevligt att du vill informera dig om vårt sätt att arbeta. Som samordnare av Socialt innehåll här på Hunnebo hemmet arbetar jag tillsammans med personal på avd 3 demens och avd 1 för korttids boende och rehab. Vilket gör att materialet får varieras.

 

1.

vi arbetar i tema i grupp om ca 7 boende,"Kultur lådor" beställs veckovis från Mediapool som också är behjälpliga med film lådor, då Sotenäs kommun har avtal med dessa.

 

2.

Hjälpmedel är cd spelare då vi alltid har musik som anknyter till det ämne vi har, också visuellt och saker att känna eller lukta på. Huset har också bra dvd och stor tv för filmvisning.

 

3.

Musik varieras från "Guldkorn"1,2,3, med kända 40 tals låtar till mycket sjömans låtar med Harry Brandelius, Taube, Åke Grönberg, Lasse Dahlqvist. Lasse Berghagen m.m.

 

4.

Musik som vi tillför huset genom större evenemang då alla inbjuds är

Pro- körsång med blandad rep, skolsånger, kärlek, höst och vår. Förskolan kommer också till oss och då blir det gamla barnsånger ex "Imse vimse spindel" och så dom nya skolsångerna. Trubadurer har vi på sommar kallas då "Sten huggar rock" ger glädje och skratt. Vår fiol och gitarr spelare med Hunden som är med oss i Irländska och svenska folksånger är mycket om tyckt. Genom studieförbund får vi också njuta av Jul musik i dec med mycket gemenskap. Musik skolan har besökt oss och så har vi haft "Kust kören" i trädgården med grillning, Skolans Lucia med sällskap är också en fin tradition på vårt boende.

 

5.

Då vi har besökande på dag demens som ej har kommit lika långt i sin sjukdom dom är 5 st och har sin del för sig, där bakas det och dukas, promeneras och fikar i vår vackra trädgård.

 

På avd är det några som tycker om att stryka och vika tvätt, det blir också en och annan kaka beroende på hur dom mår just den dagen.

 

6.

Motion kan vara i större grupp på fredag då vi har sin jympa, dans med schalar eller rörelse och rytm. Ballonger med "Skepp kommer lastat"

En mycket uppskattad del även om jag tappat mitt språk så blir jag så lycklig då jag får tag i ballongen. Promenader och utevistelse i skogsgläntan är en härlig upplevelse som erbjuds.

 

7.

Huset har ca 4,5, större fester i s-salen då vi njuter av god fika och sång och musik av olika slag då kan vi vara ca35 st under några timmar, en känsla av att man "Kommit ut" som dom säger.

 

Vänligen Lisbeth K. Hunnebohemmet.

 


 

______________________________________________________________________________

 

 

Har du någon bra verksamhet att berätta om?

Jag funderar över till exempel:

Vad gör man i grupp och enskilt?
Vad har man för hjälpmedel? Spel, video etc..
Vad sjunger man för sånger?
Vilken typ av musik spelas i vården?
Deltar demenssjuka i vardagslivet? Dukar, diskar, bakar etc.
Motion och rörelse? Vad innebär det?


 

Skriv och skicka ett mail

info@fallgropar.se


 

Tommy Jonsson
fd Demenskonsult

 

 

 

STARTSIDA

 

 

 

 

 

EFTERMIDDAGEN SPEGLAR

MORGONENS HÄNDELSER

MÖJLIGHETER I DEMENSVÅRD